10 Ağustos 2016 Çarşamba

İkinci bızdık, bizi bile şaşırtarak geldi

İkinci çocuk mu? Hayır! Konuşmaları eşliğinde ikinci, ama bir o kadar da ilklerle, yeniliklerle dolu bebişi kucağımıza aldık:) hoşgeldin Bulut.
  Evet artık iki erkek çocuk annesiyim:) hamileyken " cinsiyeti ne" diye soran teyzeler gibi tepki vermeyin! " olsun yavrum:)

Çok mutluyum. Bulut bizim ailemizi tamamlamak için gelmiş gibi...

11 Nisan 2013 Perşembe

Posta Kutumdaki Sürpriz :)

Dün işten eve döndüğümde posta kutusunda bana gelmiş bir paket buldum. Milupa'dan geliyordu. Aylar öce internet sitelerinden bir form doldurmuştum. Tuna ve kendim ile ilgili bilgiler vermiştim. Onlarda sağolsunlar bir paketle bizi hatırladıklarını göstermişler. İşte paketten çıkanlar:



Bir çanta, Aptamil 2 numara ve 4 numara devam sütü numunesi, Migros ve Tansaşlarda kullanmak için hediye çeki defteri, anne sütü arttırıcı çay numunesi ve bir bebeğim kitabı.

Açıkçası kitap ve indirim kuponları benim favorilerim.

İlgilenenler için form doldurabileceğiniz site adresi aşağıdaki gibi:

http://www.milupa.com.tr/

9 Nisan 2013 Salı

Diş Buğdayı Yapmak İstiyorum !

Tuna 9 Ay 10 günlük oldu. Karnımda durduğu kadar yaşadı bile :) Onun büyümesi benim yaşlanmama eşit olduğu için, "Aman çabuk büyüsün" demiyorum. Her anın tadını çıkartmaya çalışıyorum.

Ama merakla beklediğim bir durum var. O da İLK DİŞ. Hala bizimki dede modunda takılıyor. Dişinin çıkacağı günü bekliyorum. Aynı zamanda neler yapacağımı da düşünüyorum. Doktor 1 yaşına kadar normal dese de, dişi çıksa da Diş buğdayı aktivitesi yapsak diyorum.

Ama her anne gibi noktalamak istiyorum bu yazıyı. Aman geç olsun da güç olmasın :)

18 Mart 2013 Pazartesi

İlk Göz Muayenesi

Bebeklerde Göz muayenesi ne zaman yapılır?

Bebeğiniz 8 ayı doldurduktan sonra ilk göz muayenesi için hazır demektir. Biz de geçtiğimiz cumartesi göz doktorunun yolunu tuttuk. benim gözlerim bozuk olduğu için açıkçası biraz endişeliydim. Önce Tuna'yı benim kucağıma oturtup, ışıkları kapattı ve karşıdan ona böyle, robot kafasına benzer bir alet gösterdi. Alet sesler çıkartıp, kırmızı ışıklar çıkarttığı için, Tuna dikkatli bir şekilde baktı ve böylece ölçüm kolaylıkla yapıldı. Sonrası daha kritikti. Aynı işlemin gözüne damla damlatılarak yapılması gerekiyordu. Damla damlatma aşaması biraz ağlamalı oldu tahmin edersiniz ki :)  damladan sonra 15 dakika kadar beklenmesi gerekiyordu. Bu arada ben muayene oldum. Ve Tuna ile göz yapımızın benzerliği tastiklenmiş oldu. 15 dakika geçince aynı aletle yine bakıldı ve sonra da büyüteç gibi birşeyle retinasına bakıldı. Bu aşamada babasınındoktorun omzunun üzerinden birçok şebeklik yapması gerekti :)

Sonuçta olması gereken gibi çıkınca değerler çok sevindik. Her ne kadar şeklen bana benzese de sanırım genetik olarak babaya benzemişti:)

Öğrendiğim ilginç bilgi ise: Bebeklerin gözlerinin hipermetrop olması. Bu gayet normal, hatta olması gereken bir şeymiş.

Bir daha ki göz muayenemiz 3,5 yaşında.

2 Mart 2013 Cumartesi

Ek Gıdaya Geçiş :)

Uzun süredir yazmadığımı farkettim bugün. Bu arada bizim tombik 8 aylık oldu bile. 6 aylık olmasından sonra ek gıdalara başladık. Bizi en çok zorlayan biberona alıştırma safhası oldu. İşe başlamama 1 hafta kala bizim tombik biberona evet dedi. bu sebeple size verebileceğim bir tavsiye; bebeğiniz daha 6 aylık olmadam, arada bir sütünüzü biberon ile vermeyi deneyin, hatta bunu başarması için teşvif edin. Emin olun biberona geçiş sandığınız kadar kolay bir süreç değil. Bu dönemde birçok biberon denedim. Bebeğiniz bir biberona alışmadan, bu biberondan stok yapmayın, yoksa hepsini çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz...

Şu anda Tuna artık 8 aylık ve hem biberonu çok seviyor, hem de kaşığı :) Peki ne yer 8 aylık bir bebek? İşte 8 aylk Tuna'nın günlük beslenmesi:

Sabah Kahvaltısı: (08:00)

60 ml anne sütü
4 yemek kaşığı Milupa Aptamil 7 Tahıllı Elmalı Kaşık Maması
2 tatlı kaşığı organik pekmez
2 tatlı kaşığı labne peyniri
1 adet dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı organik tereyağ

Ara Öğün: (11:00)

Yarım organik armut; yarım organik elma (cam rende ile)

Ara Öğün: (11:30)

Milupa Aptamil No:2 devam sütü 120 ml

Öğle Yemeği: (14:30)

Sebze Çorbası:
yarım organik patates
yarım organik kabak
organik bal kabağı
yarım organik havuç
2 çay kaşığı organik pirinç
1 çay kaşığı organik kıyma
1 su bardağı su
düdüklüde 15 dakika haşlanır sonra
1 yemek kaşığı zeytinyağ
afiyet olsun :)

Ara Öğün: (17:30)

Yoğurt ( evde günlük sek süt ve organik yoğurt ile mayalıyorum)

Akşam: (19:00)

Anne Sütü


Geceleri uyandığında da anne sütü içiyor :)





25 Aralık 2012 Salı

Yeni Bebek İçin gerekli Teknolojik Aletler

Tuna artık 6 aylık ve ben işe başlamak üzereyim. Bu arada hamile olan canım arkadaşım Melis bana bebeği doğduğunda hangi elektronik aletlere ihtiyaç duyacağını sordu. Cevabı sizinle de paylaşmak istedim:

* Sterilizasyon Cihazı (ben Avent aldım. Mutlu mesut kullanıyorum) http://www.philips.com.tr/c/avent-bebek-beslemeye-hazirlik/220-240v-scf274_34/prd/
* Biberon ve Mama ısıtıcı ( Nuk aldım. Ama kullanımı hiç kolay değil. Mantık olarak güzel. Sütün veya mamanın 37 dereceye ısıtılması gerekiyor. Özellikle de süt çok daha fazla ısınırsa ki cezvede dipte kalan kısımlar çok ısınıyormuş, sütün besin değeri azalıyor ya da süt bozuluyormuş. Ancak Nuk marka biberon ısıtıcıda termostat yok, bu sebeple tek avantajı buhar ile ısıtması. Yine ısısını elinize damlatarak kontrol etmeniz gerekiyor. Alırken diğer markaları bu bilinçle kontrol etmek lazım.)
* Süt Sağma Makinesi (Medela Swing kullandım. Küçük pratik ve işe yarıyor. Ama duyduğuma göre hastane tipi olanlar kiralanabiliyormuş. Hatta yeri de koşuyolundaki medipol hastanesinin altındaymış. Eğer sonrasında ev dışında süt sağmak gibi bir düşünceniz yoksa; örneğin işe başlayınca; bu da güzel bir seçenek olabilir. Yine de modeli belirleyip, süt durumunuza göre, bebeğiniz 1 aylıkken falan bu cihazı almak daha mantıklı. Sizin için eşiniz bir ara alabiliir :) http://www.medela.com/IW/en/breastfeeding/products/pumping/swing.html
* Bebek Bezi Çöp Kutusu (korbell marka kullanıyoruz ve sanırım aldığımız en isabetli ürünlerden bir tanesi. Alırken acaba olur mu kirli bezler çocuk odasında olmasa demiştim ama dışarıya hiç koku sızdırmıyor ve kirli bez elinizde ne yapacağınızı düşünmüyorsunuz. E bebek ten almıştık biz.) http://www.e-bebek.com/bebek_bezi_cop_sistemleri/korbell/korbell_bebek_bezi_cop_kovasi_sistemi/XYZ-M250DS?affid=visilabs&gclid=COWRjeXirrQCFc6V3god9AQAcw
* Derece ve Nem Ölçer ( Chicco marka aldık. Bebeğinizin bulunması gereken bir sıcaklık (24 derece) ve olması gereken nem (45-50) durumu var. Bunu kışın nem cihazı, ısıtıcı; yazın klima kullanarak ayarlayabilirsiniz. Bu cihazın rakamları uzaktan çok net görünmediği için; normalde piyasada bulunan, bebekler için özel olmayan bir derece ve nem ölçer de işinizi görecektir.)
* Banyo termometresi ( bize bir arkadaşımız hediye etmişti. sanırım e bebekten almışlar. Ördek şeklinde. Banyo suyunun olması gereken derecesine göre kırmızı ve yeşil ışıkları var. Bizim çok işimize yaradı. Bence herkesde olmalı.)
* Bebek Telsizi (Weewell marka, parent unitten talk tuşu ile ana makine ile konuşulabilen, içinde ninniler ve şarkılar olan, ekranında derece ve saat gösteren bir modelini aldık. Parent unitten de derece ve saat görünüyor ve müzikler çalabiliyor. Ama bana sorarsanız, alıcısı geniş, basit bir telsiz de iş görecektir. Biz bu ürünü de e-bebekten almıştık)
* Projeksiyonlu Saat ( özellikle ilk zamanlarda gece kalktığınızda tavanda saati görebilmek, uykunuzu çok bölmeden emzirme saatine karar vermenizi sağlıyor. ya da bebek ağladığında aç mı acaba sorusu için saati görmeye çalşma derdinden sizi kurtarıyor. Bence kesin gerekli. Biz hepsiburada.com dan almıştık. http://www.hepsiburada.com/liste/oregon-scientific-rm303p-projeksiyonlu-saat/productDetails.aspx?productId=saorgrm303p&categoryId=25008464&SKU=SAORGRM303P&navq=fh_sort_by%3d-_match_rate%252c-item_sale_count_pl%26fh_secondid%3dsaorgrm303p%26fh_lister_pos%3d0%26fh_location%3d%252f%252fcatalog01%252ftr_TR%252f%2524s%253dprojeksiyonlu%255cu0020saat%26fh_eds%3d%25c3%259f%26fh_refview%3dsearch
* Radyatör ( Özellikle bahar aylarında bebeğe banyo yaptırırken ortam sıcaklığını ayarlamak zor oluyor. Bu durumda aldığımız radyatör çok işimize yaradı. Odasının kapısını kapatıp, radyatörü açıp içerisini istediğimiz sıcaklığa ayarladık. Delonghi marka bir radyatör aldık. Ama hepsi aynı işi görecektir. ısıtma sisteminizde olabilecek bir bozukluk zamanı da bu elektrikli radyatör işinize çok yarayacaktır.)

9 Ağustos 2012 Perşembe

1. Ay (bebekle ilk bir ay nasıl geçti?)

Bu yazıyı yazmaya fırsat bulduğuma çok seviniyorum inanın. Hastanade herşey görece daha kolaydı. Bebek gık dese hemşireler yanımızda bitiyordu. Eve gelme vaktimiz geldiğinde hastanenin verdiği kıyafetleri çıkarıp kendi hatane çıkış kıyafetlerimizi giydirmemiz gerekti. Bu iş için tabi ki hemşirelerin gözünün içine baktık yine. Tabi ki her zamanki güler yüzleri ile yardımcı oldular.

Not1: eğer bir yaz bebeği bekliyorsanız kesinlikle hastane çıkışı da olsa kısa kollu birşeyler olmalı. Biz iki kat giydirdik miniği, neredeyse pişik olacaktı. Sonradan doktora sorduk ve olması gereken sıcaklık 25-26 derece imiş bebeklerin.

Neyse araba koltuğuna oturttuk bizimkini ve yola koyulduk. Bu koltukları arabaya monte etmeyi, daha bebek doğmadan pratik etmek gerekiyor. O anda zaten panik olan deneyimsiz anne-baba stres yaşayabiliyor.

Not2: hastanede kaldığım iki gece de eşim ve ben kaldık. Bu hem iki annenin durumunu dengelemek, hem de sizin miniğe alışmanızı sağlamak için en güzeli bence.

Araba ile eve geliş tam bir macera idi. yavaş yavaş sağdan gitmeler. en küçük tümsekte bile ay acaba bişey olur mu korkusu.. Bir yandan sezeryan olan benim dikişlerimin tümseklerle imtihanı bambaşka bir deneyimdi :)

evde ilk düşünce bu bebeği nereye koyacağız şimdi? herşeyden önce sizin yattığınız odada bir beşik ya da yatağı olmalı miniğin. bunun dışında gündüzleri vakit geçirebileceği, yatar konumda bir ana kucağı gerekli. yoksa çocuk kucağınızda kalırsınız:)

ilk ay bence hem anne hem de bebek için önemli bir süreç. bu dönemde siz anne olmaya, bebek yeni dünyasına alışıyor. ben kendimce önemli olan bir kaç maddeyi aşağıya yazdım:

1. Emzirme: emzirme bir temel taşı adeta. dpğru emziriyor muyum? yeterli besleniyor mu? aç mı? Bu sorular ilk bir ayda kendiliğinden cevabını buluyor. benim süt ile ilgili bir problemim olmdı. bu sebeple yapacağım öneriler, bebişini sütüile besleyenler için olabilecek. bu dönemde çok işime yarayanlar:
Lansinoh göğüs ucu kremi: ilk zamanlar göğüslerini acıyacak buna hazırlıklı olun ama 1 ay bile olmadan kreme bile ihtiyacınız kalmadan duruma alışacaksınız. acılarınız geçecek.
Emzirme sütyeni: bunu hamileliğinizin sonlarında 5 tane falan alın. sonra vaktiniz olmayacak. geceleri de olmak üzere takmalısınız
Göğüs pedi: ilk başlarda olmasa da 1. ayın sonlarına doğru ihtiyacınız fazlası ile olacak.
Önü düğmeli elbise ve bluzlar: bunları da hamileliğiniz bitmeden edinin derim. Eski gömleklerimi giyerim diye düşünmeyin, bir süre daha eski kıyafetlerinize giremeyeceksiniz.

2. Alt Değiştirme: bu işi de hastanede hiç yapmamıştık. evde ilk deneyimler biraz yavaş olsa da yaptıkça deneyim kazanılıyor. Bu işi de savsaklamadan 2-3 saatte bir yapmanız gerekli. Bu arada biz Prima Premium Care kullandık. Çok mutluyuz. Ancak ilk kez alt değiştirme işi yapıyorsanız, çiş yapıp yapmadığını anlamak çok zor bir iş, çünkü gerçekten çok iyi emiyor. Ancak sonradan farkettim ki, ıslaklığa bakmanıza gerek yok, bezin ağırlığı size çok şey anlatacaktır:)

3. Göbek bağı: benim için doğum öncesi en korkulu süreçlerden biri, göbeğine damlatılacak alkol idi. nasıl yapıcam diye. Ama düşündüğüm kadar zorlanmadım. ilk günler eşimden yardım aldım ancak şimdi kendim yapıyorum. Şimdi diyorum; bugün 40. günümüz ve hala göbeğimiz düşmedi:( sanırım çok fazla " ay nasıl yapıcam" dedim ve 40 gün yapmak zorunda kaldım. Umarım em kısa sürede düşer.

4. Uyku: nasıl yatırmamız gerektiği de bizim için bir muallak olmuştu. Hastanede 45 derece başı yüksekte bir yatakta yatırdılar. Sırt üstüydü ve başı yana dönüktü. evde de hem yatağına hem ana kucağına bu eğimi verdik. ilk 2 akşam uyurken izledik bir şey olur mudiye ama bu şekilde uykusuz kaldığımız için, izlemeden uyumaya da alışmak gerekti :) Zaten eğimli bir yatakta kussa da bir problem olmuyor. Zaten o kadar tetikte oluyorsunuz ki mık dese uyanıyorsunuz.

5. Bebeğin Çıkardığı Sesler: hapşurması var bu normalmiş, ciğerleri büyüyormuş. Yani her defasında " üşüdü çocuk" dememek gerekiyor. sıçramaları da normal ve 1 ayda geçiyor. bunun dışında gece uyurken de oyuncak gibi seslerçıkarıyor. 15 gün sonra bunlar ıkınma ile yer değiştiriyor.

6. Bebekte Kusma: kusma ile ilk tanışma biraz panik yaratıyor. ama sorun yok. çocukların %80 i günde bir kez kusuyormuş. En büyük sorun; tekrar emzirmek zorunda kalmak:)

7. Bebekte Gaz Sancıları: ilk 15 gün sonunda size bir sürpriz var. gaz sancıları. gece uykuda ıkınmalar, ağlayarak uyanmalar. bu durum da 3 ay sonunda kesilecekmiş. doktor  bir iki damla veriyor ancak kesin bir çözümü yok. En iyi ilacı zaman :)

8. Bebek Nasıl Giydirilir?: ilk kez çocuk sahibi oluyorsanızbizim gibi, kolay giydirilip çıkartılabilen giyisiler çok önemli. yoksa bebişi hem sinirlendirir hem de üşütebilirsiniz. kafasının kenarları çıt çıtlı ya da açılabilen (bakınız mothercare body leri) olmalı. Doktora gittiğinizde size: " bebeği soyalım" dediğinde yarım saat bekletmezsiniz bu sayede :)


Tombik, anneannesinin omzunda, yorgunluk atarken....